[Grafika] [WebTip] [Fotografování] [Galerie] [MujMac] [Printing]
  Redakce: info@builder.cz   Inzerce: reklama@grafika.cz

Diskuzní forum: Delphi

Téma diskuze: Diskuse o vývojářském nástroji Delphi

Tip: nemáte rádi v textu smajlíky? Ruší vaše zdrojové kody? Vypněte si je! (Moje nastavení / Nastavení soukromí)
FTP a UTF-8, Explorer
Vloženo uživatelem: Semi - uživatel již zaslal 2510 příspěvků (IP uloženo)
Datum: 02. 02. 2010 20:19

Resim problem s FTP serverem na INDY (notne zaplatovanem, puvodne verze 9):

Microsoft Explorer (ten na soubory, ne IE) umi pracovat s FTP, ale nazvy souboru posila v UTF-8. Nejdriv jsem se rozhodl opravit server, aby to spravne prejmenovaval, pak teprve uklidim ten bordel, ktery nam tam stihnul jeden "manazer kvality" vytvorit...
(Tady http://wiki.filezilla-project.org/Character_Set jsem se docetl, ze to je asi nova norma a ze je spis spravne, ze nazvy jsou v UTF-8, a je nespravne, pokud jsou v ANSI ktere neni ASCII...)

Opravil jsem FTP server, aby spravne prevadel do/z utf-8, ale kdyz v Exploreru vytvorim "Nová složka" a prejmenuji ji napr. na "Nová složka 2" a prejdu do ni, tak se v adresnim radku objevi:
ftp://hostname/temp/Nov%E1%20slo%9Eka%202/

Explorer pri prechodu do te slozky neposle serveru ani ťuk (pokud ji tesne predtim vytvarel) a jmeno nahradi za ANSI v url-encode formatu, kdyz tam vytvorim dalsi soubor s diakritikou, tak mi posle jmeno, kde je zprasena kombinace ANSI nazvu slozky a UTF-8 jmeno souboru, coz server spravedlive vyhodnoti, ze to neni UTF-8 a soubor ulozi na disk zase s "prasatky"...

Explorer je na XP/SP2, to same dela Explorer na W2003 server.

Dela to i z jine stanice, i kdyz slozku nevytvarel, dostane file-listing v utf-8 (monitoruji odeslane odpovedi), ale stejne po prechodu do slozky (i jmeno v CWD posle v utf-8), tak stejne zvrta jmeno v adresnim radku na url-encoded ANSI (a pokud slozku nevytvarel, tak si ji alespon vylistuje), kdyz si RETR stahnu existujici soubor s diakritikou (z W2003s), dostanu na serveru cele jmeno i s cestou v ANSI...

Setkali jste se s tim nekdy? Da se s tim neco delat? (Vysvetlovat "manazerovi", ze nema pouzivat diakritiku v nazvech souboru, neni spravne reseni... :-)) Je zajimave, ze ten parchant tam z 12 souboru v 8 slozkach pouzil jediny nazev slozky bez diakritiky, a to jen proto, ze tam pouzil pomerne osklivou zkratku "Seznamy SysKv"...)

----------------------------------------------------------
BTW: Poznamka pro Gebyho - unita FtpSend.pas evidentne neresi prevod do/z UTF-8 v nazvech souboru? Pry se v RFC 2640 neco pise o defaultu UTF-8... Jak je to s kompatibilitou klienta v Synapsi se servery na unixu, ktere zrejme pojedou jedine v utf-8?

Re: FTP a UTF-8, Explorer
Datum: 02. 02. 2010 21:29

Tak aby nebylo tech prasaren v Exploreru dost...

Prvni problem jsem vyresil, ze kazdou zadanou cestu rozlozim podle znaku "/" a kazdou cast zvlast detekuji, jestli to je UTF-8 a neni to pravdepodobne ANSI s cestinou, coz zatim pomohlo...

Ovsem pri kopirovani souboru do slozek s diakritikou (v exploreru klavesou ctrl+v), za kazdy jeden ulozeny soubor mi Explorer posle jeden spatny prikaz CWD, ve kterem jsou vsechny znaky s diakritikou uplne vynechane, dostane "550 No such path" a zobrazi chybove upozorneni... (Jeste ze tam ten parchant neudelal 100 slozek, to bych se asi uclickal...)

Cast komunikace vypada asi nasledovne (doufam, ze forum neprelozi utf-8, aby bylo videt, co je co)

< CWD /Temp/Systém kvality
> 250 CWD Command successful.

< PWD
> 257 "/Temp/Systém kvality" is  is working directory.

< CWD 01_Procesy spoleÄŤnosti
> 250 CWD Command successful.

< noop
> 200 NOOP Command successful.

< CWD /Temp/Systm kvality/01_Procesy spolenosti/
> 550 No such path!

< TYPE I
> 200 Type set to I.

< PASV
> 227 Entering Passive Mode (192,168,cislo,cislo,17,137).

< STOR QSeSk_Org-sch-Jmeno(2.0).doc
> 150 File status okay; about to open data connection.

> 226 Closing data connection.

Je tam navic jeden spatny (a totalne zbytecny) CWD...

Da se s tim neco delat?

Vadi mu, ze na zacatku nedostane odpoved na tohle?
< opts utf8 on
> 202 "OPTS" Command not implemented.

Vloženo uživatelem: z_o_o_m - uživatel již zaslal 250 příspěvků (IP uloženo)
Datum: 03. 02. 2010 10:39

Ahoj,
s Indy si hraju uz nakou dobu, sice FTP sem moc nevenoval casu ...

Prvni "problem" jsou urcite Indy 9, ktery nemaj s UTF nic moc spolecneho (nejsou na to delany). Ale je mi jasne, ze na 10ku se ti prechazet nechce, byla by to zas prace. Ja pouzivam non-unicode 10ku.

Zkus si nastavit FTP v Total Commanderu a mozna z toho budes chytrejsi.
Pri nahrani souboru "+ěščřžýáí" vse ok, ale kdyz sem zkusil "&#1087;&#1086;&#1076;&#1076;&#1077;&#1083;&#1082;&#1080;", tak mi Total Commander vyhodil, ze nazev obsahuje divny znaky.

Z tohodle a z logu lze usoudit, ze server neni defaultne v UTF, ale v ASCII.

A tohle mi presne taky server ukazal
OPTS UTF8 ON
504 Unknown command

Takze prvne asi budes muset detekovat (nebo tvrde nastavit), jestli pracujes v UTF.
Druha vec - nebudes prevadet pravdepodobne do UTF, ale do jineho charsetu (do tohodle sem nikdy moc nevidel grinning smiley ale v unicode Indy 10 tam je primo nastaveni encoding).
A nakonec si budes asi muset pohrat se zdrojakem Indy a vyhodit eskejpovani tech znaku. Treba to pomuze winking smiley

Muzes si precist taky naky veci
http://forums2.atozed.com/viewforum.php?f=7
Neco se tam resilo a v novych Indy je to stale ve vyvoji

Ale urcite bych zkousel v Total Commanderu, misto Exploreru winking smiley

Vloženo uživatelem: z_o_o_m - uživatel již zaslal 250 příspěvků (IP uloženo)
Datum: 03. 02. 2010 10:40

no i tady se to zblaznilo grinning smiley tam mely byt jiny znaky ...

jinak, taky zalezi na nastaveni kodovani/charsetu serveru, urcite tam je taky neco nastavenyho smiling smiley

Datum: 09. 02. 2010 17:12

Nepotrebuji to zprovoznit v Totalu, ale v Exploreru pro "klikače"/manazera... (Tomu budu tezko vysvetlovat, ze by mel pouzivat neco jineho... Taky vim, ze asi skoro kazde jine reseni nez Explorer bude zrejme lepsi... Mimo jine jsem mu zkusil mirne doporucit tu Filezillu, kdyz jsem to v ni odladil, ale evidentne se na to vykaslal.)

Zda se, ze jemu to ty spatny slozky (z druheho problemu, s vynechanou diakritikou) nedela, nebo spis tam ty soubory strka po jednom, takze zatim nenarazil na problem, kdyz se tam dropne cela adresarova struktura, takze jsem zatim reseni odlozil...

Jinak pro Filezillu bylo nutne doplnit obsluhu prikazu FEAT (a vracet UTF8 mezi jinymi) a OPTS UTF8 ON, jinak to utf-8 taky ignorovala, ted po doplneni to aspon ve Filezille funguje ok...

Vaše jméno: 
Váš e-mail: 
Předmět: 

:-)  :-(  ;)  :D  :S  spatne  dobre  bold  italic  email  citace  odkaz  obrazek 
Antispam ochrana u neregistrovaných uživatelů - opište čísla z obrázku:

Toto fórum je provozováno také jako emailová konference s e-mailovou adresou delphi [a] builder.cz.
Podrobný návod jak se k odběru zpráv e-mailem přihlásit naleznete v tomto návodu.

Toto je neredigovaná a nemoderovaná diskuse čtenářů serveru Builder.cz. Redakce ani provozovatel serveru za obsah jednotlivých příspěvků nenese zodpovědnost.

info@builder.cz
Vydává Grafika Publishing, s.r.o.
Copyright (c) 1997-2005 Všechna práva vyhrazena
Pro diskuzní fóra využíváme software z phorum.org